Advertisements

KBC Marathi Offline Quiz Answers Today 2 August 2022

Advertisements

KBC Marathi Offline Quiz Answers Today 2 August 2022 is now updated play and win Cash prizes from Sony liv.

How to Play KBC Marathi Quiz 

  1. Download Sony Liv App from Android Play Store or iOS App Store.
  2. Sign in with your mobile number.
  3. Then select your Age limit And then select your state.
  4. On the Home page scroll down & find the Play along section & tap on it.
  5. Then you will see two options 1st is play along gold & 2nd is Play along regular
  6. Then tap on 2nd play along with the regular option.
  7. Then you will see the 24*7 Quiz option below, just tap on it

Kbc Marathi Offline Quiz Answers Today 19 July 2022

Q1 – In which year was Project Crocodile started?

Answer: 1975

Q2 – In which year did Vasco da Gama arrive in India?

Answer: 1498

Q3 – Who was the first President of United States of America?

Answer: George Washington

Q4 – In which state was the world’s first thermal battery plant inaugrated?

Answer: Andhra Pradesh

Q5 – Who wrote the book “Wealth of Nations”?

Answer: Adam Smith

Q6 – When was the first National Population Policy started?

Answer: 1976

Q7 – Where is Shalimar garden situated?

Answer: Jammu & Kashmir

Q8 – Who was the first Jain Tirthankara?

Answer: Rishabhanatha

Q9 – Which channel seperates Andaman & Nicobar Islands from each other?

Answer: 10 Degree Channel

Q10 – Which city is also known as Pink city in India?

Answer: Jaipur

KBC Marathi Offline Quiz Answers Today 1 July 2022

Q1. What is a Chemical name of “Salt”?

A. Sodium Nitrate

B. Ammonium Chloride

C. Sodium Chlroride

D. Calcium Chloride

Answer : Sodium Chloride

Q2. Which of the following newspaper was started by Annie Besant?

A. The Hindu

B. Indian Express

C. The Times of India

D. New India

Answer : New India

Q3. Which committee suggested incorporating “”Fundamental Duties”” in the Indian Constitution?

A. Malhotra Committe

B. Raghavan Committe

C. Swaran Singh Commitee

D. Narasimhan Committe

Answer : Swaran Singh Commitee

Q4. Which state produces the maximum quantity of pulses in the India?

A. madhya Pradesh

B. Uttar Pradesh

C. Orissa

D. Maharashtra

Answer : Madhya Pradesh

Q5. Who started the newspaper “Sudharak” in the year 1888?

A. Gopal Ganesh Agarkar

B. Gopal Hari Deshmukh

C. Lokmanya Tilak

D. Gopal Krishna Gokhle

Answer : Gopal Ganesh Agarkar

Q6. Which of the following districts in Maharashtra has the maximum precentage of forest area?

A. Sindhudurg

B. Gadchiroli

C. Aurangabad

D. Solapur

Answer : Gadhchiroli

Q7. What is the approximate expanse of Maharashtra state from East to West?

A. 600 km

B. 700 km

C. 800 km

D. 900 km

Answer : 800 km

Q8. Jamshedpur is an industrial city situated on the banks of which river?

A. Mahanadi

B. Ganga

C. Suvarnrekha

D. Godavari

Answer : Suvarnrekha

Q9. How many talukas are there is the state of Maharashtra?

A. 350

B. 355

C. 351

D. 357

Answer : 357

Q10. Which hill station is also know as the “Lake District” in India?

A. Manali

B. Munnar

C. Nainital

D. Coorg

Answer : Nainital

KBC Marathi Offline Quiz Answers Today 30 June 2022

Q1) What is the currency of Israel?

Answer: Shekel

Q2) Which of these was the first newspaper started by Dr. Babasaheb Ambedkar?

Answer: Mook Nayak

Q3) How many moons does the Planet Mars have?

Answer: 2

Q4) Which river is known as the ‘Sorrow of Bihar’?

Answer: Kosi

Q5) Which state became the 25th state of the Indian Union?

Answer: Goa

Q6) The famous hill station, Kodaikanal is a part of which mountain range?

Answer: Palani hills

Q70 Strawberry is good source of which Vitamin?

Answer: Vitamin C

Q8) Who releases the Human Development Report?

Answer: UNDP

Q9) Where is TATA Motors Nano Car Plant in Gujarat located?

Answer: Sanand

Q10) Which gharana of Indian music is represented by Pandit Bhimsen Joshi?

Answer: Kirana

KBC Marathi Offline Quiz Answers Today 29 June 2022

Q1. Which of the following mountain ranges is considered to be the oldest mountains in India according to geographical history?

Answer: Aravallis

Q2. The discriminatory ‘Jizya tax’ was abolished by which of the following emperors?

Answer: Akbar

Q3. The ‘CLAP’ programme was launched by which of the following Indian states?

Answer: Andhra Pradesh

Q4. Who wrote the book ‘Home and the World’?

Answer: Rabindranath Tagore

Q5. Who gave the famous slogan, “Tum Mujhe Khoon Do, Main Tumhe Aazadi Dunga”?

Answer: Netaji Subhas Chandra Bose

Q6. In which year did Mahatma Phule start India’s first school for girls in Pune?

Answer: 1848

Q7. Which of the following Articles of the Indian Constitution states ‘Equality of Opportunity in Public Employment?

Answer: Article 16

Q8. How many languages are constitutionally approved in India?

Answer: 22

Q9. Where is the ‘Indian Council of Agricultural Research’ located?

Answer: New Delhi

Q10. Which of the following is considered the first woman ruler of India?

Answer: Razia Sultan

KBC Marathi Offline Quiz Answers Today 27 June 2022

Q1. Density of mil is measured by which of the following instruments?

A. Lactometer

B. Hydrometer

C. Barometer

D. Hygrometer

Answer : Lactometer

Q2. Which of the is the process of rearing and breeding of fish under controlled conditions?

A. Pisciculture

B. Horticulture

C. Sericulture

D. Viticulture

Answer : Pisciculture

Q3. Who among the following is known as “Lok Nayak”?

A. Mahatma Gandhi

B. Lokamanya Tilak

C. Jayaprakash Narayan

D. Bhagat Singh

Answer : Jayaprakash Narayan

Q4. “Tropic of Cacer” passes through how many states of India?

A. 5

B. 6

C. 7

D. 8

Answer : 8

Q5. Which style of painting is done on the cloth using vegetable coulors?

A. Warli

B. Phas

C. Kalamkari

D. Mandala

Answer : Kalamkari

Q6. “Buland Darwaza” was built by which of the following Mughal emperors?

A. Akbar

B. jahangir

C. Shahjahan

D. Aurangzeb

Answer : Akbar)

Q7. Yellowstone National Park is located in which of the following countries?

A. USA

B. Canada

C. Kenya

D. Cambodia

Answer – USA

Q8. In which of these states are you most likely to find people belonging to the “Bhil” Tribe?

A. Kerala

B. Sikkim

C. Madhya Pradesh

D. Assam

Answer : Madhya Pradesh

Q9. Who composed the famous song “Sare Jahan Se Achcha”?

A. Bankim Chandra Chatterji

B. RabindraNath Tagore

C. Jaidev

D. Mohammad Iqbal

Answer : Mohammad Iqbal

Q10. In which of the following states is the Hornbill festival celebrated?

A. Nagaland

B. Manipur

C. Himachal Pradesh

D. Sikkim

Answer : Nagaland

KBC Marathi Offline Quiz Answers Today 27 June 2022

Q1) Which of the following rivers does not originate in the Indian territory?

Answer: Ghaghara

Q2) Which of these is the largest man-made lake in India?

Answer: Gobind Ballabh Pant Sagar

Q3) Who calls the Parliamentary Session?

Answer: President

Q4) Who was the first woman to serve as a judge of the Supreme Court of India?

Answer: Fatima Beevi

Q5) Which of the following instruments is used for measuring earthquakes?

Answer: Seismograph

Q6) Bathymetry is the study related to which of the following fields?

Answer: Oceanology

Q7) Which of the following disorders is ‘Dyslexia’ related to?

Answer: Reading Disorder

Q8) Which is the longest day of the year 2022?

Answer: 21 June

Q9) ‘Audi’ is a car manufacturing company from which of the following countries?

Answer: Germany

Q10) A person of which blood group can be a universal donor?

Answer: O negative

KBC Marathi Offline Quiz Answers Today 26 June 2022

Q1) Who appoints the Governor of the states in India?

Answer: President of India

Q2) The ‘Tropic of Cancer’ passes through how many states of India?

Answer: 8

Q3) Which of the following was the first state to implement ‘Saur Sujala Yojana’?

Answer: Chattisgarh

Q4) Who is credited with the invention of the ‘World Wide Web’?

Answer: Sir Tim Berners-Lee

Q5) Which of the following is not a member of either of the two houses of the Parliament of India?

Answer: President

Q6) Which of the following regions of India is covered by tropical evergreen forest?

Answer: Western Ghats

Q7) Term ‘Gambit’ is associated with which of the following sports?

Answer: Chess

Q8) Madhuri Dixit is associated with which Indian dance form?

Answer: Kathak

Q9) Which of the following countries is not a member of SAARC?

Answer: China

Q10) At which of the following places is the weight of an object maximum?

Answer: Poles

KBC Marathi Offline Quiz Answers Today 25 June 2022

Q1. With which country did the Government of India sign a Memorandum of Understanding (MoU) in 2018 to enhance cooperation on water conservation in India?

Answer : Israel

Q2. In which year did the Kyoto Protocol come into effect?

Answer : 2005

Q3. Who was conferred with the 2016 Noble Prize for Literature?

Answer : Bob Dylan

Q4. What is the other name for the Sahyadri Range?

Answer : Western Ghats

Q5. What is the chemical name of ‘bleaching powder’?

Answer : Calcium Oxychloride

Q6. In which city is the ‘Forest Research Institute of India’ located?

Answer : Dehradun

Q7. With which country does India share the longest border?

Answer : Bangladesh

Q8. Who was the first women judge of the Supreme Court of India?

Answer : Fatima Beevi

Q9. Anti-defection law is given in which schedule of the Indian Constitution?

Answer : Tenth Schedule

Q10. Where is the Central Food Technology and Research Institute located?

Answer : Mysore

Leave a Comment

Advertisements